Het toeval voorbestemd?

Over toeval is al veel geschreven en gediscussieerd. Het blijft een vraagstuk met veel antwoorden. Iedereen vindt er wel iets van en mag er graag over filosoferen. Ik wil niet achterblijven.

Toeval bestaat, althans….zo stelt Wikipedia. U weet wel, het personage dat zich op internet voordoet als zijnde alwetend. Toeval betekent in letterlijke zin: ‘onverwacht voorval.’ Met andere woorden, men kan een gebeurtenis van te voren niet zien aankomen. Een conclusie gebaseerd op menselijke overtuigingen. Voor mij voldoende reden om die aanname te betwijfelen. Overigens wordt deze stelling wel degelijk door velen toegejuicht. Onder hen fanatiekelingen die zich inspannen om andersdenkenden te bewijzen dat ze het bij het rechte end hebben. Wat ik me dan afvraag is waarom ze zo hard achter hun gelijk aan rennen. Kunnen ze in het ongewisse niet gedijen?

 

Voorbestemd

Een groot deel van de wereldbevolking beweert precies het tegenovergestelde, namelijk, dat toeval niet bestaat. Dat alles voorbestemd is en gepland wordt door goden, grootmachten of andere spirituele geesten. Anders geschreven, het verloop van leven wordt tot in detail uitgewerkt alvorens men geboren wordt. Hoe dat zo? Nemen de opperhoofden van het Universum achter een tafel plaats om literair werk te maken over elk individu? Dat lijkt me een hels karwei. Hoe groot is die bibliotheek dan die in het heelal rondzweeft? Geeft men zo nu en dan een herdruk uit die vervolgens op aarde betiteld wordt als “de reïncarnatie van …. “? Welk doel moet dat dienen? Vertier? Of wil men daarboven echt over het lot van elk mens beschikken?

 

Science fiction?

Weer anderen, die zich evenmin bij het onverklaarbare kunnen neerleggen, denken dat de aarde ondergeschikt is aan een andere planeet. Science fiction? Zij vinden van niet. Bij die waarheid stel ik me ruimtewezens voor die technisch zo goed onderlegd zijn dat ze mensen weten te besturen als trekpoppen. Dat ze zich vermaken door aardbewoners als pionnen over het speelveld te laten rennen. Nu en dan zenden ze verfijnde kennis om de mens in de waan te laten dat hij zich ontwikkelt. Een veronderstelling die ook tot de conclusie leidt dat alles voorbestemd is. Tja, stel je voor. En dan wordt ik voor fantasyfiguur uitgemaakt?

 

Maar wie heeft nou eigenlijk de regie?

Wat nou als de mens zijn eigen regisseur is? Dat een voorval niet geschiedt omdat een onbekende macht de koers uitzet, maar dat de mens – bewust of onbewust – zijn eigen draai geeft aan het lot? Wat nou als hij ontwikkelingen op zichzelf kan afroepen door ze in zijn gedachten al te laten geschieden? Dat zou betekenen dat de mens dus zelf aanstuurt op het moment dat alles op zijn plek valt. Laat me uitleggen.

 

Alles is energie

Al wat is, is materie en opgebouwd uit energie. Uit kleine deeltjes die met elkaar in verbinding staan. Het universum, de aarde, mensen, dieren en planten. Alles is energie. Dat verklaart dat alles een is. In dat licht bezien is het dus niet vreemd dat een deeltje invloed kan uitoefenen op een ander deeltje, ook al zijn ze kilometers van elkaar verwijderd. Want zie, als alles en iedereen een is, bestaat er geen afstand. Niet in ruimte en ook niet in tijd. Alles is op hetzelfde moment. Het is als het ware één groot internet.

Een gedachte brengt een trilling teweeg. Vervolgens roept die trilling een gevoel op. Wat ook weer energie is, begrijpt u wel? Op basis van die vibratie is een vorm van communicatie mogelijk die niet gehoord of gezien wordt. Een overdracht van informatie zonder technische communicatieve middelen. Wikipedia volgt in dezen. Hij vat dat onder de benaming: “Telepathie.”

 

Tot slot

Dus, wanneer een ingeving over een vriend of vriendin door uw brein vliegt en de persoon in kwestie u vijf minuten later opbelt, of nog leuker, u hem in levende lijve treft………. Dan is dat mijns inziens noch toevallig, noch voorbestemd. Ik geloof dat de mens weet en communiceert zonder dat hij er erg in heeft. Een gave die, mits goed ingezet, tot voordeel kan leiden.

Misschien moet ik een verzoek indienen om de definitie over toeval te schrappen onder het schrijversmotto: ‘Kill your darling, Wikipedia.’ Wat denkt u? Zou het voorbestemd zijn, dat ik degene ben die dat moet doen?

 

Dyamos

Terug naar homepage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.