Begrijpen wat niet bedoeld is

Soms wordt er iets gezegd dat niet bedoeld is. Soms zijn er bedoelingen die niet gezegd worden. Andere keren worden meer woorden uitgelegd dan uitgesproken. Of bedoelingen gezocht achter datgene wat niet verteld is. Dat maakt het best lastig om elkander te begrijpen, vindt u ook niet?

Soms wordt er iets gehoord dat niet gezegd is, bijvoorbeeld omdat men niet goed geluisterd heeft. Andere keren wordt er wel goed geluisterd, maar heeft de brenger de boodschap onduidelijk gecommuniceerd. Aangezien de toon waarmee de vogel gebekt is kan afleiden van de inhoud, hoort men vaak het verkeerde. De toon bepaalt immers welke muziek in de oren klinkt, nietwaar? En als er klanken klinken die de toehoorder uitnodigen om te zoeken naar intenties die er niet zijn, wordt een lied gecomponeerd dat nooit bedoeld was om geschreven te worden. De spanning neemt toe als ook van de gezichten bevestiging valt af te lezen van datgene wat niet bedoeld is, maar wel begrepen wordt. Snapt u het nog?

 

Wat geïnterpreteerd, wordt begrepen

De gemoedsrust stemt zich in de regel af op de interpretatie van hetgeen men hoort, niet op datgene wat daadwerkelijk bedoeld wordt. Als het gemoed niet onmiddellijk krijgt ingefluisterd eerst navraag te doen alvorens conclusies te trekken, gaat de geest met de realiteitszin aan de haal. Zodra dat gebeurt legt het onbewuste verbanden die niet zijn vastgesteld. Voor men weet, klinken er verwijten over feiten die niet bewezen zijn en wordt vertrouwen geschaad dat onbedoeld gebroken is.

Omdat de schuldigen niet snappen wat ze gedaan hebben blazen ego’s hoog van de  toren. Gedrag wordt afgestemd op waarheden die onwaar zijn en wie ongelijk heeft vecht voor zijn gelijk. Argumenten die niet ter zake doen worden aangesleept teneinde aan te tonen wat gelogen is. Tegenspraak vliegt van tafel nog voordat die is uitgesproken. Er wordt geschreeuwd naar Dovemans oren, waarom luisteren ze niet? Wellicht omdat Dovemans zelf een luisterend oor zoekt? Dan maar de vingers laten wijzen en met vuisten op tafel slaan.

 

De winnaars verloren

Als alle winnaars verloren hebben, neemt de razernij af en doet het zwijgen zijn intrede. Tegenstanders draaien elkander de rug toe. Omdat, zo is ieders stellige overtuiging, de een denkt dat de ander denkt dat hij of zij mogelijkerwijs toen ook al dacht dat de ander het gedaan had. En dat terwijl de een zegt dat de ander had doorverteld dat hij de schuldige was. Die derde, die is medeverantwoordelijk. Er moet wel sprake van een complot zijn, waarom anders zou zij nu ineens roepen dat hij de oorzaak van het conflict is? De een besluit te wachten totdat de ander zich verontschuldigt voor een daad die niet begaan is. Maar de ander rept geen woord meer en denkt bij zichzelf, als het zo moet dan hoeft het voor mij niet meer.

Ik zou natuurlijk nog meer woorden kunnen wijden aan datgene wat ik tussen de regels door wil vertellen. Maar dat lijkt me niet nodig. U begrijpt wel wat ik bedoel, toch?

 

Dyamos

 

Terug naar homepage

6 gedachten over “Begrijpen wat niet bedoeld is

  1. Ach, Dyamos in jouw wereld is het niet anders dan in de onze. Al weet jij zoals altijd weer luisterrijk de kern te raken. Communicatie blijft een complexe bedoening.

  2. Ik ben het woordeloos eens en heb me na uw wijze woorden, heer D, voorgenomen voortaan met andere aandacht te luisteren. Het zal moeilijk zijn maar het zal ook de moeite waard zijn.

    1. Wat een alleraardigste reactie, Elisabeth. ‘Het zal moeilijk zijn maar het zal ook de moeite waard zijn.’ Wellicht brengt luisteren met andere aandacht opmerkelijke verrassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.