Als de nachten lengen en de dagen korten, schildert de herfst zijn boomkruinen. Schakeringen van goudgele en aardrode kleuren schitteren aan de hemel.

HERFST OM NAAR TE KIJKEN

LENTE IS LIEF

Als de nachten lengen en de dagen korten, schildert de herfst zijn boomkruinen. Schakeringen van goudgele en aardrode kleuren in de herfstzon. Nu en dan steekt een stevige wind op en komen donkere wolken aandrijven. Ze laten regen kletteren en helpen de bomen hun bladeren af te werpen. Tot groot genoegen van de schimmels, zij gedijen immers op vochtige bodem. Paddenstoelen schieten uit de grond om een heuse heksenkring te vormen, of, ze groeien op oude boomstronken en vieren aldaar het najaar door feestelijke hoedjes op te zetten.

Herfst | Niet van deze wereld

HERFST SPEELT VERSTOPPERTJE

Eekhoorn hopt en rent van boom naar boom. Hij is helemaal in zijn nopjes nu het beukennootjes, dennenappels en eikels regent. Zijn pad lijkt willekeurig gekozen, maar schijn beduvelt. Hij weet precies waar voorraad te halen en waar op te slaan. U moet weten, de eekhoorn is organisatorisch goed onderlegd. Nadat hij zich ervan overtuigd heeft dat niemand hem bespiedt, schikt hij nootjes bij nootjes en eikeltjes bij eikeltjes. Hij verstopt ze in bomen of begraaft ze op geheime plekjes die hij altijd terug weet te vinden.
Ook de gaai mag zijn schatten graag op meerdere plekken verstoppen. Deze vogel, fier op zijn beige-blauwe kleurenpracht, is uiterst intelligent. Alleen laat zijn geheugen hem af en toe in de steek, hij kan al die opslagplaatsen niet onthouden. Maar ach, wat geeft het, moeder Natuur ontfermt zich over de vergeten zaadjes. In de lente ontkiemen ze om vervolgens uit te groeien tot nieuwe bomen.

SPAREN

SPAREN

De veldhamster is nogal gulzig van aard. Met zijn voorpootjes plukt hij het koren en propt zijn wangen vol totdat er niks meer bij kan. Om die reden wordt hij ook wel korenwolf genoemd, een naam die hij graag eer aandoet. Met schrokwangen rent hij naar zijn ondergrondse burcht om snel het voedsel uit te spugen. Dan spoedt hij zich weer naar het korenveld. Zo hamstert hij een grote voorraad bijeen, hij wil in de winter toch niet tekort komen.
Ondergronds leeft ook de mol die de kunst verstaat van burchten bouwen zonder te kunnen zien. In zijn zoektocht naar regenwormen graaft hij en graaft hij. Eenmaal een regenworm te pakken, verlamt hij hem door in diens zenuwstreng te bijten. Dat is hem vergeven, want zou zijn eten steeds wegkruipen, zou zijn voorraadkamer nooit gevuld raken.

En dan kleuren de bomen oktober

En dan kleuren de bomen oktober

MET OOG OP DE WINTER

Langs de oever staat bever op de uitkijk zodat zijn kompaan ongestoord kan knagen aan een dikke boomstam. Zijn wintermenu bestaat uit twijgjes en boomschors, bij voorkeur van wilgen en populieren. Met de twee grote voortanden bijt bever de takken in stukjes, kleiner geknaagd kan hij ze mee het water in slepen. Eenmaal thuis wordt het bevergezellig, de hele familie mag aanschuiven. Er wordt een ruime voorraad aangelegd, opdat ze kunnen overleven als de winter een laag ijs op het water legt.

Egel laat de moeite van voedsel bergen aan zich voorbij gaan. Zijn najaar is bedoeld om het eten op te eten, zodat zijn buikje goed rond kan groeien. Hij wil voldoende vet opslaan om de winter door te komen. Wie wil er nou wakker zijn als het koud is? Zijn tijd zal het duren, hij gaat lekker winterslapen. Tegen de lente ziet hij wel verder.

LIEFDE IS LIEF

“Liefde? burlt het edelhert. “Met alle liefde. Waar anders is de bronsttijd goed voor?” Hij heeft toch zeker niet voor niets zijn borstmanen laten staan. Maar eerst een modderbad, dat doet wonderen. Meneer wil namelijk imponeren.
Voor een krachtmeting met een rivaal, die evengoed een neus voor de vruchtbare vrouwtjes heeft, legt hij zijn gewei aan. Want wie liefde wil, zal ervoor moeten vechten. Het is immers de stoerste winnaar die de hindes mag dekken.

Dauwdruppels bungelen aan webben en glimmen bij ochtendgloren als parelsnoeren. Het spinnenmannetje, eindelijk volwassen, hunkert naar liefde. Maar waar is nou toch zijn vrouwtje gebleven? Ze zal toch niet de poten genomen hebben? Ah, kijk! Daar gaat ze. Ach, hij snapt het wel, zijn lief vindt die aankomende kou maar niks. Ze gaat op zoek naar gaatjes in schuren of huizen waar ze door naar binnen kan kruipen. Natuurlijk volgt hij de liefde van zijn leven, hij wil haar beminnen.
O… heeft een spin zich aan u laten zien, weet dan dat ze dus nooit alleen op pad is. De twee spannen samen voor het behoud van natuurlijk evenwicht.

ALS BEDOELD

Ooit droeg de mens bij aan het behoud van die natuurlijke balans. In tijden dat vertier nog geen reden was om een speer te werpen. In tijden dat overleven de enige beweegreden was om de boog te spannen; er werd niet meer wild geschoten dan nodig om de winter te overleven. Ooit was dat zo mensen. Heel lang geleden.
Wellicht brengt een mooie herfstwandeling mensen dichter bij de natuur; om ernaar te kijken en een te kunnen zijn met… Zoals het bedoeld is.

 

 

Dyamos

GERELATEERD

GERELATEERD

GERELATEERD

  • Niet van deze wereld | Bijendans

BIJENDANS

Bij de bijen van Koningin Bijla wordt de bijendans gedanst teneinde honingwintervoorraad aan te leggen. [Lees meer]