En dan is het kerst

Door de eeuwen heen, heb ik ontelbare keren het verhaal over Jozef en Maria horen vertellen. Over de geboorte van het kind van de vrede en over de opschudding die daardoor werd veroorzaakt. De vertelling werd van de ene in de andere mond gelegd, ik nam alle varianten in me op als waren het hoorspelen. Later kon ik het teruglezen omdat de mens het had neergeschreven. Met overgave werd het bezongen. Ik genoot met volle teugen van koren die bij brandende fakkels en kaarslicht liederen over de verstreken tijd in Bethlehem ten gehore brachten. In de kathedralen nam ik plaats op de voorste rij om het theater van dichtbij te kunnen aanschouwen.

Het kerstverhaal, ik slurpte het op als was het honing. De reis naar Bethlehem omwille van een volkstelling, ik zag het voor me. Evenals de schenking van leven aan een kind in een stal. De geboorte van een boodschapper werd gevierd. Een boodschapper van de vrede.

Wanneer ik de moraal van het verhaal in het huidige tijdsbeeld plaats, neemt een gevoel van somberheid de overhand. Velen onder de uwen voelen met me mee. Ergens tussen de vertellingen van weleer en de realiteit van vandaag lijkt elke lering uit de geschiedenis te zijn vervlogen.

Maar ik wil geen sombere slinger in uw dennenboom hangen. Integendeel. Ik roep juist iedereen op om het kerstfeest met elkander te vieren. Dat hoeft niet groots, niet elke beurs is afgestemd op luxe. Maar stem af op de kerstgedachte en zeg iets aardigs. Stem af op liefde en geef een compliment weg of dicht iemand een rijm toe. Moeite doen, zo moeilijk is dat niet.

Als laatste zou ik u willen meegeven, bewaart u alstublieft de rust aan de kersttafel. Want vrede, beste mensen….Vrede begint binnen de vier muren van uw thuis.

Ik wens u allen een zalig kerstfeest!

Dyamos

Terug naar homepage

1 gedachte over “En dan is het kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.