Bouwvakker ligt te dromen in het gras en kauwt op een grassprietje. Dromerig ziet hij op naar de hemel. Hij gniffelt omdat er dieren van watten voorbij trekken, ze zijn op weg naar het paradijs waar Bouwvakker al vierendertig jaar een droombaan geniet. Op zijn achtste jaardag werd hij er tot opperdierenridder geslagen. Zodra hij merkt dat zijn energiebron uitgeput raakt, keert hij even terug naar het paradijs. Nadien kan hij weer verder met hetgeen hij sedert jaar en dag gewoon is, bouwvakken. 

De wolkdieren laten hem nooit in de steek. Zie, voorop huppelt Lepus de sneeuwhaas, hij heeft een lang oor en een oor dat hij van een konijn heeft gestolen. Vanwege dat vergrijp staat Brombeer op zijn achterste poten. Vrouwtje Dromedaris is ook van de partij, ze is een “nieuwkomeling” en zoekt een plekje om te dommelen. Dan doemt er een stukje blauwe lucht op waar de zon haar geluk laat stralen. Maar Bouwvakker wil van zonnegeluk niet weten. Zijn blik dwaalt af naar rechts, naar de plek waar de hemel wollige wolken heeft opgestapeld. Hij ziet hoe de wind er schaapjes uit plukt en ze naar zijn paradijs drijft: een, twee, drie, vier, vijf, zes, ze… 

Bewegen

Noa zit in het park tegen een boomstam. Haar ogen zijn gesloten, toch is ze klaarwakker. Ze dagdroomt dromen waarin ze het tot theatercostumière geschopt heeft. Vandaag organiseert ze een waterparade in Venetië. Zingende gondeliers gondelen de  gemaskerde modellen door de kanalen. De toeschouwers kwelen mee: “O sole Mio…” De harlekijn, in het Italiaans “Arlechio” genoemd, vaart voorop, zijn grote liefde “Colombina” begeleidt hem. De rode, witte en zwarte ruiten van hun kostuums parelen in het zonlicht. Daarachter een gondelstoet met modellen in dieprode, blauwe, paarse en witte jurken, met kragen die krullen gelijk anjers. Hun pompeuze hoeden zijn getooid met veren van pauwen en fazanten. Ook de maskers heeft Noa zelf ontworpen. Ze dienen om de sociale status te verhullen, achter het masker is iedereen gelijk. 

Noa weet van zes maal de munten keren alvorens te spenderen. Vijf avonden in de week doet ze de afwas in een druk bezochte eetgelegenheid, ze verdient er een hongerloon mee. Aan het end van haar dienst reinigt ze de keuken en haalt ze de dweil over de vloeren. Nachtwerk. Op de andere dagen mest ze paardenstallen uit. Daarnaast heeft ze de zorg voor een moeder die van haar dochter niet meer weet. Toch is Noa blij gestemd omdat ze tijd maakt om haar droom levend te houden. Ze dagdroomt dagelijks haar doelen en ze draagt altijd een potlood met schetspapier bij zich. Wie vooruit wil moet blijven bewegen in de richting van verwezenlijking. Ooit, als ze voldoende centen gespaard heeft, kan ze een naaimachine en stoffen kopen. 

 

Nieuwe stappen

Iedereen heeft een hartenwens. Sommigen jagen grote dromen na, anderen zoeken hun geluk in het kleine. Helaas maken omstandigheden vaak dat men eigen idealen niet meer kan dromen. Soms wordt er ook wel lacherig over gedaan, omdat de overtuiging heerst dat een droomleven niet voor iedereen is weggelegd. En er zijn mensen die pas willen lopen als ze het hele pad kunnen overzien, opdat hun droom niet eindigt in een nachtmerrie. Maar aangezien die weg niet tot in detail valt uit te stippelen, is er geen beginnen aan. 

Ik geloof dat het hart van geluk vervuld raakt als er bewust stappen worden gezet richting het gedroomde leven. Na de eerste, volgt de tweede stap. Het is een kwestie van wakker blijven, kansen zien en van blijven bewegen. Daar waar energie naar toe wordt gestuurd, kan een stap voorwaarts worden gezet. Want weet, wie zichzelf niet serieus neemt, wijst het verlangen van de ziel af. En wie heeft wie dan eigenlijk bedrogen? 

Met genoegen,

Dyamos…✍🏼

8 thoughts on “Wie niet in dromen gelooft, komt bedrogen uit”

  1. Beste Niek,

   Dank voor uw mooie reactie. Ik ben ervan overtuigd dat een hart niet vervuld raakt door rijkdom of roem, maar door het voeden van de ziel. Wie luistert naar de verlangens van de ziel en het zielenpad ook daadwerkelijk durft te gaan, leidt een droomleven. Dat is een rijkdom die in geld of graden van succes niet valt uit te drukken.

   Overigens verdient het onderwerp “tevreden zijn met wat is”, nadere beschouwing. Wellicht in een van mijn volgende blogs. Zie, uw reactie inspireert.

   Met hartelijke groeten,

   Dyamos

   Met hartelijke groet,

   Dyamos

  1. Dat is inderdaad een prachtig citaat, Frans Meeuwis. Zeer de moeite van “herbeschouwen” waard. Dank voor uw woorden, ik laat me graag inspireren door reacties.

   Hartelijke groeten,

   Dyamos

 1. Tja…. Dyamos, wij, creatievelingen laten ons niet snel kennen of begrenzen. Dromen hoort bij ons leven, zonden dromen kan er niet geleefd worden. Onze paden zullen nooit scheiden. Ik bewandel ze graag met jou, stap voor stap, naar ons creatieve paradijs.

  1. Beste Nancy,

   Het genoegen is geheel mijnerzijds. Alleen droomreizen is mooi, maar samen droomreizen is nog veel mooier. Daar komen geheid mooie creaties uit voort.

   Hartelijke groet,

   Dyamos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.